Kuiva iho

Ovatko kätesi kuivat, halkeilevatko kantapääsi, ovatko huulet kuivat ja hilseilevätkö käsivartesi ja sääresi? Et ole yksin. Ihon kuivuus on kylmässä ilmastossa yleistä varsinkin iäkkäillä ihmisillä. Joissain tapauksissa kuiva ja halkeileva iho voi aiheuttaa kutinaa, ekseemaa ja infektioita. Mutta apua on saatavilla!

Miksi iho kuivuu ja halkeilee?

Iho saa kosteutta sisältä ja ulkoa, ja kosteus säilyy ihon pinnalla ohuen läpäisyesteen ansiosta, joka koostuu kuolleista ja kovettuneista ihosoluista, joita sanotaan korneosyyteiksi.

Läpäisyeste säätelee haihtumista ja vapauttaa kosteutta juuri sen verran, että iho pysyy pehmeänä, sileänä ja ehjänä. Iho altistuu kuitenkin joka päivä kulutukselle, joka liuottaa ja hankaa ihoa suojaavaa läpäisyestettä ja saa sen vuotamaan. Tämä lisää haihtumista ja estää ihoa suojautumasta ärsyttäviltä ja allergiaa aiheuttavilta aineilta. Kestää yleensä monta päivää ennen kuin ihon läpäisyeste pystyy korvaamaan menetetyt luonnon lipidit, ja ellei se pääse korjautumaan, ihosta voi tulla kroonisesti kuiva tai ärtynyt. Tämä voi johtaa vakavampiin iho-ongelmiin, kuten atooppiseen ihottumaan eli ekseemaan.

Kuivaihoisuus voi johtua monista seikoista:

  • Ikääntyminen. Ikääntyessä ihon talirauhasten määrä ja toiminta vähenee. Siksi ihon on entistä vaikeampi säilyttää kosteutta.
  • Perinnöllisyys. Kuiva, herkkä ja atooppinen iho kulkee usein suvussa.
  • Liiallinen puhtaus. Toistuva kosketus veteen kuivattaa ihoa.
  • Voimakkaat pesuaineet. Saippua, liuottimet ja voimakkaat pesuaineet pesevät luonnolliset lipidit pois iholta ja kuivattavat ihoa.
  • Vuodenaika. Kesällä iho paksunee ja vahvistuu suojautuakseen auringon UV-säteilyltä, mutta talven pimeydessä tämä suoja häviää. Kuivaan ihoon ja ihosairauksiin, kuten ekseemaan ja psoriaasiin, liittyvät ongelmat myös pahenevat syksyllä ja talvella, koska ulkona on kylmempää ja ihmiset viettävät enemmän aikaa kuivassa sisäilmassa.
  • Liika rusketus. Iho tarvitsee aurinkoa pystyäkseen tuottamaan välttämätöntä D-vitamiinia, mutta kuiva iho voi tarkoittaa sitä, että olet saanut liikaa tätä hyvää.
  • Ihosairaudet. Ihon läpäisyesteen toimintaa huonontavat sairaudet, kuten psoriaasi, voivat kuivattaa ihoa. Kutina ja kuiva iho voivat johtua myös ekseemasta, joka on kaikkein yleisin ihosairaus. Ekseemaa sairastaa noin 10 % väestöstä ja jopa 20 % lapsista.

Vauvan ja lapsen kuiva iho

Vauvoilla ja lapsilla kuiva iho johtuu usein atooppisesta ihottumasta eli ekseemasta. Ekseema alkaa yleensä ennen yhden vuoden ikää ja saattaa aiheuttaa punoittavaa, hilseilevää, kutiavaa ihottumaa ja paukamia. Ihottuma alkaa yleensä poskilta ja leviää sitten muihin kehon osiin, lähinnä polvitaipeisiin, kainaloihin ja vaippa-alueelle.

Kutina voi olla hyvin kiusallista ja aiheuttaa ihon halkeilua ja iholla luonnostaan olevien bakteerien aiheuttamia infektioita, joiden vuoksi ihottuma voi alkaa vetistää. Jos lapsella on ekseema, hänellä on tavallista suurempi riski kuivaan ihoon aikuisena.

Locobase® auttaa estämään ihon kuivumista

Vesi, ikääntyminen, perintötekijät ja sää kuivattavat ja ärsyttävät ihoa. Jos iho on hyvin kuiva tai altis ihottumalle, sen suojaava ulkokerros on tavallista alttiimpi ihon läpäisyesteen vaurioille, mikä tarkoittaa sitä, että iho menettää helposti kosteutta ja altistuu allergian aiheuttajille, ärsyttäville aineille ja bakteereille.

Kaikkea ihoa ärsyttävää ei voi jokapäiväisessä elämässä välttää, mutta ihon voi pitää pehmeänä, sileänä ja ehjänä kosteuttamalla sitä usein rasvaisella emulsiovoiteella, kuten Locobase rasvainen emulsiovoide tai Locobase Repair.

Kuiva iho lapsella

Video

Kolme askelta ihon pikkuvaurioiden korjaamiseen.

Video

Talvella on tavallistakin tärkeämpää suojata ihoa kylmältä ja kuivalta ilmalta. Tässä on siihen yksinkertaisia vinkkejä.

Iho!

Iho on mahtava multitaskaaja

Osta Locobase-tuotteita lähimmästä apteekista tai netistä