Mikä auttaa kuivaan ihoon?

Moni kärsii ihon kuivuudesta, ja kylmässä ilmastossa se on erityisen yleistä iäkkäämmillä. Joissain tapauksissa kuiva ja halkeileva iho voi aiheuttaa kutinaa, ekseemaa ja infektioita. Kuiville käsille ja huulille, halkeileville kantapäille ja hilseileville käsivarsille ja säärille löytyy kuitenkin helpotusta.

Miksi iho kuivuu ja halkeilee?

Iho saa kosteutta sisäisesti ja ulkoisesti. Kosteus säilyy ihon pinnalla ohuen läpäisyesteen ansiosta, joka koostuu kuolleista ja kovettuneista ihosoluista.

Läpäisyeste säätelee kosteuden haihtumista ja vapauttaa kosteutta juuri sen verran, että iho pysyy pehmeänä, sileänä ja ehjänä. Iho altistuu kuitenkin päivittäin kulutukselle, joka hankaa ihoa suojaavaa läpäisyestettä ja saa ihon vuotamaan. Tämä lisää haihtumista ja estää ihoa suojautumasta ärsyttäviltä ja allergiaa aiheuttavilta tekijöiltä.

Kestää yleensä monta päivää ennen kuin ihon läpäisyeste pystyy korvaamaan menetetyt luonnon lipidit. Ellei se korjaannu, ihosta voi tulla kroonisesti kuiva tai ärtynyt. Tämä voi johtaa vakavampiin iho-ongelmiin, kuten ekseemaan.

Mitkä tekijät vaikuttavat kuivaan ihoon?

  • Ikääntyminen. Ikääntyessä ihon talirauhasten määrä ja toiminta vähenee ja kosteus säilyy entistä huonommin.
  • Perinnöllisyys. Kuiva, herkkä ja atooppinen iho on usein perinnöllistä.
  • Liiallinen puhtaus. Ihon liiallinen pesu kuivattaa ihoa.
  • Voimakkaat pesuaineet. Saippua, liuottimet ja voimakkaat pesuaineet pesevät luonnolliset lipidit pois iholta, joka puolestaan kuivattaa ihoa.
  • Vuodenaika. Kesällä iho paksunee ja vahvistuu suojautuakseen UV-säteilyltä, mutta talvella tämä suoja häviää. Kuivaan ihoon ja ihosairauksiin, kuten ekseemaan ja psoriaasiin, liittyvät ongelmat myös pahenevat syksyllä ja talvella, koska ulkona on kylmempää ja ihmiset viettävät enemmän aikaa kuivassa sisäilmassa.
  • Liika rusketus. Iho tarvitsee aurinkoa pystyäkseen tuottamaan D-vitamiinia, mutta kuiva iho voi tarkoittaa, että olet altistunut auringolle liikaa.
  • Ihosairaudet. Ihon läpäisyesteen toimintaa heikentävät sairaudet, kuten psoriaasi, voivat kuivattaa ihoa. Kutina ja kuiva iho voivat johtua myös ekseemasta, joka on kaikkein yleisin ihosairaus.

Vauvan ja lapsen kuiva iho

Vauvoilla ja lapsilla kuiva iho johtuu usein ekseemasta. Ekseema alkaa yleensä ennen yhden vuoden ikää ja saattaa aiheuttaa punoittavaa, hilseilevää, kutiavaa ihottumaa ja paukamia. Ihottuma alkaa yleensä poskilta ja leviää sitten muihin kehon osiin, lähinnä polvitaipeisiin, kainaloihin ja vaippa-alueelle.

Kutina voi aiheuttaa ihon halkeilua ja iholla luonnostaan olevien bakteerien aiheuttamia infektioita, jonka vuoksi ihottuma voi alkaa vetistää. Jos lapsella on ekseema, hänellä on tavallista suurempi riski kuivaan ihoon aikuisena.

Locobase®-ihonhoitotuotteet auttavat estämään ihon kuivumista

Vesi, ikääntyminen, perintötekijät ja sää kuivattavat ja ärsyttävät ihoa. Jos iho on hyvin kuiva tai altis ihottumalle, sen suojaava ulkokerros on tavallista alttiimpi ihon läpäisyesteen vaurioille. Tällöin iho menettää helposti kosteutta ja altistuu allergian aiheuttajille ja ärsyttäville aineille. 

Kaikkea ihoa ärsyttävää ei voi välttää, mutta ihon voi pitää pehmeänä, sileänä ja ehjänä kosteuttamalla sitä usein rasvaisella perusvoiteella, kuten Locobase rasvaisella emulsiovoiteella tai Locobase Repair -voiteella.

 

3 askelta ihon pikkuvauroiden korjaamiseen
katso video

 

Suojaa ihoa talvea vastaan katso video